Cykel med i bus eller tog
På cyklen slipper du hurtigt rundt omkring i dit nærområde, men nogle gange kan det være, at det bliver nødvendigt at kombinere cykelturen med offentlige transportmuligheder, hvis du skal rejse en længere strækning. Som udgangspunkt er det ikke noget problem at medbringe cyklen i offentlige busser, tog eller metroer, men der gælder dog nogle regler på området.
Indhold
Cykler og offentlig transport – Hvad siger reglerne?
I Danmark må man, i de fleste tilfælde, gerne medbringe sin cykel i offentlige transportmidler. Der er dog forskellige regler for, hvordan og hvornår du må medbringe din cykel på turen, når du rejser med de forskellige offentlige transportmuligheder. På mange strækninger gælder der regler, der siger, at du gerne må medbringe din cykel, når der er plads ombord på den pågældende bus, metro eller tog.
Der gælder dog netop separate regler for busser, tog og metro, og det kan derfor være svært at holde styr på, hvilke regler der gælder hvor. Her kan du få et overblik over, hvad du skal forholde dig til, når du ønsker at medbringe din cykel på turen i metroen, toget eller bussen. Ønsker du nærmere information, kan du derudover tjekke reglerne for medbringen af cykel i offentlige transportmidler i dit nærområde.
Cykler i metro
Du må gerne medbringe din cykel i metro, så længe du har en cykelbillet. Af hensyn til den store folkemængde, der i dagtimerne benytter metroen til at komme frem og tilbage i København, må du ikke medbringe din cykel på hverdage mellem kl. 07.00 og 9.00 og heller ikke mellem kl. 15.30 og 17.30.
Cykler i tog
Det er let at tage din cykel med i toget. Det er gratis at tage din cykel med i s-toget – her skal du blot huske at stille din cykel i de særlige cykelvogne, som oftest vil være placeret lidt forskelligt og enten være at finde forrest, bagerst eller midt i toget.
Skal du rejse med regionaltog eller fjerntog, er der også gode muligheder for at medbringe cykler på rejsen. Her er det dog ikke længere gratis, og du skal således købe en cykelbillet til den strækning, du ønsker at have cyklen med på. Det samme gælder for InterCity- og lyntog, hvor det også er vigtigt, at du køber en cykelbillet.
Cykler i bus
I de fleste busser er det tilladt at medbringe cyklen på rejsen. I bussen skal du købe en cykelbillet for at kunne medbringe din cykel, og i langt de fleste tilfælde må der kun være to cykler ombord på bussen, hvor de passagerer, der kommer først, har førsteret. Er der allerede to cykler ombord, vil du derfor blive nægtet adgang med cyklen.
I nogle busser rundt i landet er det tilladt at medbringe cykler helt gratis. Andre gange skal der købes en cykelbillet ombord på bussen, og på nogle strækninger kan en cykelbillet ikke købes med kontanter hos buschaufføren. Her er det således et krav, at du har rejsekort, da din cykel skal tjekkes ind ved hjælp af rejsekortet.
Husk at tage hensyn
Når du vælger at medbringe din cykel i offentlige transportmidler, er det op til dig at vise hensyn til de andre passagerer. Husk derfor altid at tage hensyn til de andre rejsende, og stil ikke din cykel så den blokerer for andre passagerer, der stiger på og af bussen, toget eller metroen.
Der gælder også specifikke regler for, hvor du må placere din cykel i de forskellige transportmidler, da cyklen aldrig må blokere for flugtveje eller stå i vejen i tilfælde af evakuering. Det er derfor altid en god idé at sætte sig grundigt ind i reglerne for at medbringe sin cykel på turen.
Kilde: dinoffentligetransport.dk
Cykelvalg.dk er en dansk informationsside, som specialiserer sig i cykelverdenen - alt fra børnecykler, til racercykler og helt til mountainbikes.
Ejeroplysninger
Website: Cykelvalg.dk
Firma: Effecto ApS
Adresse: Volden 22, 1., 20, 8800 Viborg
CVR: 41612479