Sådan køber du den bedste begynder mountainbike
Der er ikke nogen mountainbike der automatisk er den bedste til alle og enhver. Hvilken mountainbike der er den bedste til lige netop dig afhænger af flere ting:
- hvor og hvordan du kører
- hvor stor og tung du er
- hvor stort dit budget er
Indhold
Mountainbikes i 6.000-10.000 kr klassen
I denne guide til køb af mountainbikes vil jeg tage udgangspunkt i at du skal have en god mountainbike, der ikke koster kassen.
Dvs. at du går efter en mountainbike til 6.000-10.000 kr, hvilket er den mindste du kan slippe afsted med at give hvis du vil have en cykel der kan holde til ture i skoven.
Skal du kun bruge din mountainbike til at køre på vejen med, så kan du ofte nøjes med en billigere mountainbike. Det kræver blot at du er indstillet på, at mountainbikes i den helt billige ende ikke kan holde til mere terræn end et par grusstier.
Mountainbikes til mere end 10.000 kr
Udover de billige mountainbikes, så kan du også finde masser af mountainbikes der koster mere end 10.000 kr. Mountainbikes i den prisklasse er dog først og fremmest henvendt til entusiaster der virkelig går op i at køre på mountainbike.
Hvis det er en sådan mountainbike du leder efter, så bør du tage et kik i vores oversigt over mountainbikes fra en masse butikker (og planlægger du at købe en cykel til over 10.000 kr, så regner jeg med – og håber – at du har 100% check på hvad du vil have og du derfor ikke har brug for nogen guide til at hjælpe dig med at vælge den rigtige cykel).
Til alle andre, der vil have en god mountainbike til 6.000-10.000 kr og er lidt i tvivl om hvad de skal vælge, så følger her en masse tips til hvordan du bør vælge din nye cykel.
Stel og materialer
Hvis vi starter med stellet, så kan du være ret sikker på at det er lavet af alumnium. Du kan ikke forvente at finde nogen carbon cykler til under 15.000 kr – og derudover er den smule du spare på vægten ikke værd at bekymre sig om hvis du ikke deltager i MTB løb (og gør du det, så har du sikkert en cykel til en noget anden pris end 6.000-10.000 kr).
Der er heller ikke noget galt med alumnium. De fleste stel af dette materiale er ganske glimrende. Ikke mindst hvis du går efter en klassisk legering som 6061 eller 7005.
Udover alumninum og carbon, så kan du også finde mountainbikes med stål stel og titanium stel. Stål stel har den fordel at det er let at reparere, så det er særligt egnet til turcykler. Titanium stel er for mange toppen af poppen, men koster også derefter (dvs. titanium stel er endnu dyrere end carbon stel).
Forgaffel og affjedring
Når du køber en ny mountainbike, så er det super vigtigt at der følger en ordentlig forgaffel med.
På næsten alle mountainbikes er forgaflen affjedret, så det er mere behageligt at køre på cyklen og du undgå nogen potentielle styrt. En mountainbike med affjedret forgaffel kaldes en hardtail MTB.
I denne prisklasse er der ingen grund til at bekymre sig om full-suspension, dvs. affjedring både foran og bagpå cyklen. Hvis du skal have en cykel med full-suspension, så skal du regne med at give mindst 15.000 kr for den.
Der findes enkelte mountainbikes hvor der slet ikke er nogen affjedring. Disse mountainbikes betegnes som “rigid” mountainbikes.
Skal du ud og køre i terrænet, så bør du undgå mountainbikes uden affjedring. Den slags cykler er kun relevante, hvis du kun skal køre på vejen.
Lockout og foretrukne mærker
Når du kigger på forgafler og affjedring, så skal du huske at checke om affjedringen har lock-out. Med lock-out kan du nemlig låse affjedringen, så du undgår at styret fjedrer når du fx. står op i pedalerne (“wobling”).
Gode mærker inde for affjedrede forgafler er Fox, Magura, Marzocchi og RockShox. Firmaet Suntour laver også glimrende forgafler hvis du undgår de allerbilligste modeller.
For nyligt lavede den amerikanske mtb side SingleTracks en undersøgelse af mountainbike entusiasters foretrukne mærker.
Indefor affjedring var Fox og RockShox favoritterne, mens de mest populære cykler kom fra Santa Cruz og Specialized.
Populære cykelmærker
Kigger du på cykelmærker, så går du som regel ikke helt galt i byen ved at vælge en mærkecykel, som ikke er den allerbilligste model mærket har på programmet.
Typisk koster mærkernes allerbilligste modeller 4.000 kr eller derunder, så hvis du giver 6.000 eller mere for din nye cykel, så burde du undgå de allerbilligste modellerne mærkerne har på programmet.
De mest populære mountainbike mærker i Danmark er: Cube, Focus, Ghost, Giant, Scott, Specialized og Trek.
Du kan finde mountainbikes fra disse mærker og mange andre mærker i vores store mountainbike oversigt.
Hjul og dæk
Når du køber en ny mountainbike, så er det super vigtigt at du får nogle ordentlige hjul og dæk på cyklen. Mange firmaer ved godt at det er de færreste der kigger efter hvilke hjul der sidder på deres nye cykel, så derfor er der desværre ofte sparet på delene her.
Afhængig af hvilken cykel du vælger, så kan det derfor være en ide allerede fra starten af at overveje et andet sæt hjul og/eller et andet sæt dæk.
Bruger du din mountainbike til at køre på vejene med, så bør du også overveje fra starten af at have et sæt hjul eller dæk uden mønster på.
Dæk med mønster er godt ude i skoven, men mønsteret får dig til at køre langsommere når du kører på vejen og blot skal fra A til B.
Hjulstørrelser
Som du måske allerede har opdaget, så findes der tre størrelser hjul til mountainbikes: 26″, 27.5″ og 29″.
Hvilken størrelse der er den bedste afhænger af hvordan du kører på din cykel, men generelt kan man sige at 26″ hjul er bedst til svært terræn hvor du skal kunne reagere hurtigt og at 26″ hjul passer til alle størrelser kørere.
Tilgengæld kan du køre hurtigere på en cykel med 29″ hjul og de større hjul gør det lettere at komme over forhinderinger på sporet.
Hjul med størrelsen 27.5″ ligger tæt på midt mellem 26″ og 29″, så der får du lidt af fordelene ved både 26″ og 29″ hjul.
Singletracks har lavet en undersøgelse af hvilken størrelse hjul folk foretrækker og der blev resultatet at 27.5″ er den mest populære størrelse.
Geargruppe
Ligesom med alle andre typer cykler, så gælder det om at have et godt geargruppe på din mountainbike. De helt store mærker er her Shimano og SRAM, mens den tredie store producent Campagnolo kun producerer geargrupper til racercykler.
Når du vælger mountainbike, så er det et klassisk tip at du skal undgå Shimano Acera, Alivio og Altus komponenter og i stedet satse på Shimano Deore som mindste acceptable niveau (du kan læse mere om Shimano gear her).
Kigger du på en cykel med gear fra SRAM, så er det mindste acceptabel niveau X4-X5 (i modsætning til Shimano, så har SRAM ikke nogen rigtig billige og mindre gode geargrupper på programmet).
Uanset fabrikanten, så vil den geargruppe du får med på cykler i denne prisklasse være mekanisk. Elektroniske geargrupper finder du først på cykler i en helt anden prisklasse (over 20.000 kr).
Indvendigt gear
Hvis du overvejer en mountainbike med indvendigt gear, så skal du vide at en sådan cykel er nærmest ubrugelig ude i skoven.
Så selvom et udvendigt gear kræver mere vedligeholdelse, så er det en nødvendighed hvis du ikke kun skal bruge din nye mountainbike til at køre på vejene med.
Du skal derfor kun købe en mountainbike med indvendigt gear, hvis du er helt sikker på du ikke kommer til at bruge den andre steder end på veje og stier.
Skivebremser og fælgbremser
I dag er de fleste nye mountainbikes udstyret med skivebremser, hvilket giver en hurtig og sikker opbremsning.
Især i den billige ende af udvalget af mountainbikes kan du også finde modeller med fælgbremser, dvs. v-bremser som du kender dem fra rigtig mange cykler.
Problemet med fælgbremser er, at de er mere påvirket af mudder og snavs end skivebremser. Har du muligheden, så bør du derfor vælge en mountainbike med skivebremser.
Et par andre ting du skal huske
Til sidst skal du huske, at mange cykler sælges uden pedaler. Dvs. at du selv skal huske at gemme penge i budgettet til pedaler, samt følgende andre ting:
- en ny sadel hvis du ikke bryder dig om den der følger med cykler (det kan især være relevant for piger der køber en unisex mountainbike).
- hjelm, handsker og cykelbriller. Helt nødvendigt udstyr, da du er garanteret at ramme grene der hænger udover sporet og at tage et par styrt i ny og næ.
- cykelsko hvis de pedaler du køber er beregnet til at du bruger cykelsko (hvilket dine pedaler bør være beregnet til, hvis du regner med at være seriøs ude i skoven).
- skærme, lås, lygter og lygteholdere hvis du også skal bruge din nye mountainbike til transport og ikke kun til at køre rundt for sjov ude i skoven.
Husk at sammenligne priserne
Når du har valgt din cykel, så skal du lige huske at sammenligne priserne. Der er nemlig en del penge at spare, hvis du køber din cykel det rigtige sted.
Især kan mange mærkecykler være billige på nettet. Ikke mindst i de engelske og tyske netbutikker.
Cykelvalg.dk er en dansk informationsside, som specialiserer sig i cykelverdenen - alt fra børnecykler, til racercykler og helt til mountainbikes.
Ejeroplysninger
Website: Cykelvalg.dk
Firma: Effecto ApS
Adresse: Volden 22, 1., 20, 8800 Viborg
CVR: 41612479